loading


سوالات متداول درباره روش‌های خرید و فروش سهام


خرید و فروش سهام صرفا از طریق شرکت‌های کارگزاری و به یکی از روش‌های زیر انجام می گیرد:

– مراجعه حضوری به کارگزاری و ارائه سفارش خرید یا فروش
– سفارش تلفنی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
– سفارش اینترنتی به کارگزاری، برای خرید یا فروش سهام
– خرید یا فروش مستقیم سهام توسط خود فرد، ازطریق
سامانه معاملات آنلاین (برخط)

بنابراین برای خرید و فروش سهام، نیازی نیست به تالار بورس مراجعه کنید و امکان معاملات غیرحضوری نیز وجود دارد.


 

سوال و جواب درباره شرکت‌های کارگزاری بورس


رتبه‌بندی کارگزاران چیست و چه معیارهایی دارد؟
رتبه بندی به طور معمول در بازارهای مالی به معنای تعیین ریسک اعتباری اوراق بهادار و شرکتهاست اما
رتبه بندی شرکت های کارگزاری به معنای مشخص کردن نقاط قوت و ضعف آنها نسبت به دیگر رقباست و اساس آن هم معیارهایی مانند نیروی انسانی، منابع مالی کافی، نرم افزار و سخت افزار و تجهیزات کافی برای ارائه خدمات به مشتریان و نحوه استفاده از این امکانات است تا بتوانند عملا این خدمات را ارائه دهند.

من جهت دریافت کدمعاملاتی امکان مراجعه حضوری به کارگزاری را ندارم، تکلیف چیست؟
شما می‌توانید با مراجعه به سایت کارگزار، فرم‌های ثبت‌نام غیرحضوری را دانلود کرده، پرینت بگیرید و تکمیل کنید و همراه با سایر مدارک خواسته شده، به آدرس پستی کارگزاری ارسال نمایید. پس از اینکار حداکثر تا 10 روز کاری بعد، کدمعاملاتی و مشخصات ورود به سیستم معاملات آنلاین به ایمیل شما ارسال می‌شود.


با چه مقدار پول می توانم سهام بخرم؟

با هر مقدار می‌توانید وارد بورس شوید. سود و زیان شما در بورس به صورت درصدی محاسبه می‌شود. اگر شما ۱ میلیون تومان سرمایه در بورس سرمایه گذاری کنید، ۱۰% سود یا ۱۰% زیان شما می‌شود ۱۰۰هزار تومان. و اگر ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه گذاری کنید، سود یا زیان با فرض ۱۰درصد ۱۰ میلیون تومان خواهد بود. بنابراین، این موضوع به میزان دارایی شما و ریسک پذیری خودتان بستگی دارد.

من نگرانم پولم یکروزه نابود شود! چه کنم؟

طبق قوانین بورس به طور کلی دامنه نوسانات قیمت یک سهم در روز نمی‌تواند بیشتر از ۵%+ و یا کمتر از ۵%- باشد. بنابراین دارایی شما در یک یا چند روز از بین نخواهد رفت.

 

 چه روزهایی می‌توان سهام خرید و فروش کرد؟

به غیر از پنجشنبه و روزهای تعطیل، هرروز از ساعت ۹ صبح الی ۱۲:۳۰ ظهر معاملات سهام انجام می‌شود.

 

 برای خرید سهام باید کجا بروم؟

 به یکی از کارگزاری های بورس اوراق بهادار مراجعه می‌کنید، می‌توانید به رایگان یک کد آنلاین بگیرید و از آن به بعد همه معاملات خود را فقط از پشت کامپیوتر انجام بدهید.

 

 وقتی من سهام خود را فروختم، چه کسی پول آن را به من می‌دهد؟

 سه روز کاری پس از فروش هر سهم و به درخواست شما، کارگزاری مبلغ وجه فروش سهام را به حساب شما واریز می‌نماید.

 

 اگر من یک سهم را امروز بخرم، آیا می‌توانم آنرا همین امروز بفروشم؟

بله

 

 آیا می‌توان با خرید و فروش یک سهم در یک روز سود کرد؟

همانطور که گفته شد، دامنه نوسان قیمت یک سهم عموما +۵% و -۵% است، بنابراین اگر یک سهم را با قیمت پایین بخرید و بعد آنرا با قیمت بالاتر بفروشید سود خواهید کرد، البته سود شما باید بیشتر از کارمزد معاملات شما باشد.

 

 هزینه کارمزد هر معامله چقدر است؟

مبلغ کارمزد برای هر خرید و فروش حدودا ۱.۵% است. یعنی اگر یک سهم را به قیمت هر سهم ۱۰۰ تومان بخرید و آنرا به قیمت ۱,۰۱۵ ریال بفروشید بفروشید، انگار که پول شما هیچ تغییری نکرده است. بنابراین برای خرید سهام باید انتظار بالاتری برای قیمت فروش داشته باشید تا بتوانید سود شناسایی کنید.

 

 در روزنامه ها و تلویزیون بارها شنیده ام شاخص بورس رشد کرده یا کاهش یافته. شاخص بورس چیست؟

 هر بازار بورسی در جهان دارای حداقل یک نوع شاخص است. مثلا در ایران شاخص کل بورس، نماد رشد یا کاهش اکثریت سهامهای بورس ایران است. مثلا شما اگر از سهم کلیه شرکتهای بازار بورس ۱۰۰۰تومان داشته باشید، اگر شاخص بورس ۲% رشد کند، یعنی پول شما مجموعا ۲% رشد کرده است. اصطلاحا به شاخص بورس، دماسنج بازار هم می‌گویند.

 

آیا ممکن است بخواهم سهامی را بفروشم و کسی آنرا نخرد؟

بله ممکن است، برای جلوگیری از این اتفاق می‌توان سهم هایی را انتخاب کرد که میانگین حجم معاملات آنها در گذشته بالا باشد، اما با توجه به گسترش بازار تقریبا اکثر سهامهای بازار هرروز قابل معامله می‌باشند. ضمنا برای پایین آوردن ریسک خرید و فروش سهام می‌توان سبد سهام تشکیل داد.

 

 سبد سهام چیست؟

سبد سهام یعنی سرمایه خود را به چند قسمت تقسیم کنید و سهام شرکت‌های مختلف را خریداری کنید و به اینصورت، هیچگاه فقط سهم یک شرکت را نخواهید داشت، به این طریق ریسک سرمایه گذاری شما بسیار پایین خواهد آمد. یعنی اگر یک شرکت پس از مدتی زیانده شناسایی شد، فقط بخشی از دارایی شما با کاهش قیمت مواجه خواهد شد.

 

 قیمت سهام را چه کسی تعیین می‌کند؟

 خریداران و فروشندگان. یعنی قیمت عرضه و تقاضا. هر چقدر اخبار و اطلاعات بهتری راجع به یک شرکت وجود داشته باشد که نشان دهد آن شرکت سود بیشتری خواهد داشت، تقاضا برای خرید آن سهم بیشتر می‌شود و فروشندگان حاضر نیستند با قیمت پایین آنرا بفروشند، بنابراین قیمت سهم بالاتر خواهد رفت.

 

قیمت سهم را کجا می‌توان دید؟ آیا باید به تالارهای بورس مراجعه کنم؟

 قیمت روزانه هر سهم با جزئیات و همچنین عرضه و تقاضاهای یک سهم را به صورت زنده و با تغییرات لحظه ای می‌توان از سایت سازمان بورس به آدرس www.TSETMC.com مشاهده کرد.

 

 چگونه می‌توانم در بورس سود کنم؟

 به دو روش کلی: اول اینکه یک سهم را با قیمت پایین بخرید و آنرا با قیمت بالاتر بفروشید. دوم اینکه یک سهم را بخرید و به صورت سالیانه سود آن شرکت را نقدا دریافت کنید.

 

 شرکت‌های سودده را چگونه شناسایی کنم؟

 با تحلیلگری سهام هر شرکت. یا با روش تحلیل بنیادی سهام و یا با روش تحلیل تکنیکی.

 

تحلیل بنیادی سهام یعنی چه؟

 تحلیل بنیادی سهام یا تحلیل Fundamental به روشی از تحلیل می‌گوییم که در آن با بررسی اطلاعات و صورتهای مالی شرکت، میزان سود آن شرکت را محاسبه کنیم و در صورتی که ما قیمت بالاتری نسبت به قیمت امروز سهم بدست بیاوریم، آن سهم را خواهیم خرید و اگر بدرستی تحلیل کرده باشیم، به زودی بازار آن سهم را با قیمت های بالاتری خواهد خرید و ما می‌توانیم سود شناسایی کنیم.

 

 تحلیل تکنیکی یعنی چه؟

 تحلیل تکنیکی یا Technical به روشی از تحلیل می‌گوییم که در آن بدون در نظر گرفتن اطلاعات مالی شرکت، فقط با مشاهده نمودار قیمت گذشته هر سهم، می‌توانیم پیش بینی کنیم حرکت آینده سهم چگونه خواهد بود. علم تحلیل تکنیکال یک علم جهانی است که از هزاران بار رفتار حرکتی نمودارهای قیمت سهام بدست آمده است. در واقع با توجه به اینکه عموما انسانها در برخورد با اتفاقات یکسان، عموما واکنش های شبیه به یکدیگر انجام می‌دهند، علم تکنیکال با الگوهای مختلفی شکل گرفته است. تحلیل بنیادی بهتر است یا تحلیل تکنیکال؟

 تحلیلگران بنیادی خودشان سود یک سهام را بدست می‌آورد و آنرا خرید می‌کنند. اما یک تحلیلگر تکنیکال با مشاهده نمودار قیمت سهم، می‌تواند آینده را پیش بینی کند. نقطه ورود، نقطه خروج، کف قیمت، سقف قیمت. تحلیل بنیادی سهام هر شرکت نیاز به بررسی و زمان بیشتری دارد اما نتایج مطمئن تری خواهد داشت، ولی تحلیل تکنیکی برای هر سهم بسیار سریعتر انجام می‌شود اما پایه و اساس آن بر مبنای پیش بینی است. اصولا تحلیل گران حرفه‌ای بازار به هر دو علم تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال تسلط دارند.

 

برای یادگیری تحلیلی بورس، اول تحلیل بنیادی سهام را آغاز کنم و یا تحلیل تکنیکی؟

 شما با هر کدام از دو روش به تنهایی می‌توانید به خرید و فروش سهام بپردازید. این به شما بستگی دارد که ترجیح می‌دهید کدام علم را برای شروع انتخاب کنید. در سوال قبل شرح کاملی از ساختار این دو تحلیل توضیح داده شد. در نهایت می‌توانید اول یکی را آغاز کنید و اگر تمایل به گسترش دانش خود در این زمینه داشتید، روش دیگر را هم یاد بگیرید. هر چند می‌توانید هر دو روش را با هم یاد بگیرید، چون جزئیات مطالب کاملا با یکدیگر متفاوت هستند و هیچ کدام پیش نیاز یکدیگر نمی‌باشند.

برای سرمایه‌گذاری از چه کسی مشاوره بگیرم؟ شرکت مشاور سرمایه‌گذاری چیست؟

 

به دلیل اینکه همه افراد نمی توانند در بازار بورس موفق عمل کنند شرکت‌هایی از سمت سازمان بورس مجوز فعالیت گرفته اند که صلاحیت مشاوره دادن به افرادی که زمان کافی برای فعالیت در بازار بورس و یا تخصص کافی برای موفقیت در ای بازار را ندارند به این شرکت ها مراجعه کرده و از آنها برای خرید و فروش خود در بازار بورس مشاوره سرمایه گذاری بگیرند.

این شرکت ها که با نام شرکت‌های مشاور سرمایه گذاری شناخته می شوند معمولا تحلیلگران و مشاوران متعددی دارند و بر اساس تحلیل و بررسی تحلیلگران و مشاوران خود پیشنهاد ها و سیگنال های خرید و فروشی را به مشتریان خود می دهند . شرکت های مشاور سرمایه گذاری و حتی شرکت های سبدگردانی اجازه تضمین سود ندارند و مشتری باید با علم به عملکرد خود آنها به این شرکت ها تکیه کند .

البته و خوشبختانه برای تبدیل شدن به یک شرکت مشاور سرمایه گذاری و یا سبدگردان مراحل مختلف و ضوابط سختگیرانه ای از سمت سازمان بورس لحاظ شده است که باعث می گردد اکثر مشاور سرمایه گذاری های و شرکت های سبد گردان عملکرد نسبتا خوبی داشته باشند.

منبع: بورسنیس

مدارک مورد نیاز برای فروش سهام به‌ صورت وکالتی چیست؟

خرید و فروش سهام بصورت وکالتی نیز امکان پذیر است و در بعضی مواقع لازم می‌شود از این روش استفاده شود.

مدارک مورد نیاز برای فروش سهام به‌ صورت وکالتی چیست؟

گزینه 1 – آخرین سند سهام،اصل مدارک هویتی وکیل، وکالتنامه، تاییدیه وکالتنامه سپرده گذاری، کپی مدارک هویتی موکل پاسخ شما
گزینه 2 – آخرین سند سهام، تاییدیه وکالتنامه سپرده گذاری، کپی مدارک هویتی وکیل و موکل
گزینه 3 – وکالتنامه، اصل مدارک هویتی وکیل ، اصل مدارک هویتی موکل
گزینه 4 – اصل مدارک هویتی موکل، تاییدیه وکالتنامه سپرده گذاری ،آخرین سند سهام، کپی مدارک هویتی وکیل

منبع: بورسنیس

آنالیست دی (Analyst day) چیست؟


آنالیست دی (Analyst day) یک جلسه سالیانه است که توسط شرکت‌ها با تحلیل‌گران برگزار می‌شود و در این جلسه مدیران شرکت، اطلاعاتی در زمینه موارد اجرایی در شرکت و آینده آن ارائه می‌کنند.
همچنین مدیران می‌توانند به سوالات تحلیل‌گران و سرمایه‌گذاران حاضر در جلسه پاسخ دهند.

این اقدام به روشن‌تر شدن صورت‌های مالی و فضای کسب و کار شرکت برای جامعه سرمایه گذاری کمک خواهد کرد. این راهی است که دنیا برای افزایش شفافیت در بازار اوراق بهادار می‌پیماید و این جلسات طی سالهای اخیر در بسیاری از بورس‌های دنیا الزامی شده است.

برخی از شرکت‌های بزرگ دنیا این جلسات را با استفاده از وب‌کست و پادکست برگزار می‌کنند تا طیف بزرگی از افراد در سرتاسر دنیا بتوانند در این جلسات بصورت مجازی حضور داشته باشند.
تشکیل آنالیست دی که به آنالیست میتینگ (Analyst Meeting) هم شناخته می‌شود فقط یکی از کار‌هایی است که شرکت‌ها برای افزایش شفافیت عملکرد خود انجام می‌دهند. گزارشات سالیانه شرکت‌ها یکی دیگر از روش‌‎هایی است که شرکت‌های سهامی عام ارتباط‌شان را با سهامداران حفظ می‌کنند.

منبع: بورسنیس

آشنایی با خرید و فروش سکه در بورس کالا


وب‌سایت بورس کالا؛ ضرورت تشکیل بورس کالا در ایران: بازار کالاهای پایه در بخش های مختلف صنعتی، پتروشیمی و کشاورزی در ایران همواره با محدودیت ها و دشواری های ساختاری زیادی روبرو  بوده و  بخش عمده ای از این مشکلات مربوط به عدم استفاده از ابزارهای نوین اقتصادی  و ساختار نامناسب و ناکارآمدی  بازار می باشد که با وجود تلاش های بسیار انجام شده توسط دولت های محترم طی 2 دهه اخیر در جهت اصلاح این ساختار ، اما  شاهد عدم بازدهی مناسب و حصول نتایج مورد انتظار در این بخش بوده ایم. به گونه ای که علی رغم صرف هزینه های بسیار توسط دولت برای تنظیم بازار و تعیین قیمت نهاده ها و محصولات، اما در بخش تولید و توزیع و در پی آن مصرف کنندگان همواره  با مشکلات فراوانی روبرو بوده اند که مهمترین این مشکلات را می توان به شرح ذیل  خلاصه نمود:

1-نوسانات کاذب قیمت محصولات ناشی از ارتباط  نامشخص و نامناسب میان عرضه و تقاضا
2-عدم امکان مدیریت ریسک و محافظت از نوسانات آتی قیمت
3-فقدان  یک نظام قیمت گذاری شفاف بر پایه تعادل میان عرضه و تقاضا و نیاز بازار
4-نبود  یک سیستم اجرایی و ناظر بر حسن انجام تعهدات طرفین معامله
5-فقدان یک سیستم جمع آوری، پردازش و تحلیل اطلاعات و آمار تولید، واردات ، صادرات و مصرف در جهت اطلاع رسانی به بازار و تصمیم گیری مطلوب
6-عدم هماهنگی میان بخش های تولیدی و بازرگانی در زمینه  واردات، صادرات  و بازار مصرف

منبع:بورس کالا

قرارداد آتی یا معاملات فیوچرز چیست ؟


قرارداد آتی یا معاملات آتی (Futures ) توافق نامه‌ای است قانونی، دارای حد و مرز معین و برای خرید یا فروش یک کالا یا ابزار مالی، برای زمانی در آینده با قیمتی توافق شده هنگام امضای قرارداد.

کالای تحویلی قرارداد آتی باید دارای استاندارد کیفیت و کمیت باشد و  زمان تحویل و محل تحویل آن نیز مشخص باشد.  تنها متغیر در معاملات آتی قیمت است که در مرحله معامله کشف می‌شود.

به عنوان مثال چنان‌چه کارگزاری یک قرارداد آتی مس برای خرداد ماه 1385 را خریداری کند یعنی او پذیرفته که 1000 کیلو مس برای تحویل در ما ه خرداد منعقد کرده و کیفیت مس مورد قرارداد نیز استاندارد بوده و تمام قراردادهای مس خرداد ماه نشان دهنده یکسان بودن کیفیت مس در آن دوره است.

منبع:بورسنیس